Стопкадър бТВПетел следи какво се случва след историческия триумф на нашите

...
Стопкадър бТВПетел следи какво се случва след историческия триумф на нашите
Коментари Харесай

Бащата на една от златните ни царици: Похарчили сме над 150 000 лева за нейната кариера

Стопкадър бТВ

" Петел " следи какво се случва след историческия триумф на нашите шахматистки.

Шахматистката Гергана Пейчева, която записа успеха, донесла европейската купа на България в Будва нощес, към този момент лети за Съединените щати, където е студентка.

Нейният татко Светослав показа за БНР какви са били първите думи на 20-годишната Гергана след триумфа на 83-ия ход в партията против грузинката Лела Явакишвили.

" Не потръгна добре партията, само че когато си отишъл на такова състезание би трябвало да се бориш до край и съумях “, декларирала новата европейска шампионка за успеха над доста опитната съперничка.

" Без Антоанета Стефанова, новообразуваната федерация отпред с Милен Василев и Георги Градев, който ги подкрепяаше в Будва, това мъчно можеше да се случи “, разяснява Светослав Пейчев.

" Всички имаха принос за тази купа. Гергана стартира чудесно и записа 3 победи, след това се разиграха и другите българки, най-после бяха значими триумфите на Антоанета,  Белослава Кръстева и Нургюл Салимова. Много се веселя, че щерка ми благодари на всички след успеха и на мен и майка си, тя прави оценка какво вършим за нея “, добави той.

Гергана Пейчева не е получила нищо от федерациите през годините, на всички места е взела участие и се е готвила с персонални средства и с помощта на спонсори.

Шахматът е безценен спорт – пътувания по шампионати, настаняване, заплащане на треньори. Нашите млади шахматистки дължат всичко на техните родители. За Гергана сме похарчили сума в порядъка на 150-200 хиляди лв. в последните 12 години. Ще дам за образец, че един шампионат в прилежаща Сърбия излиза най-малко 1000 лв.. А когато състезателите не са навършили пълноправие с тях пътува и родител, тъй че сумата се удвоява “, изясни Светослав Пейчев.

За щерка му няма отмора. Тя лети за Далас, където е студентка втори курс в компетентност " Бизнес мениджмънт “ в UT Dallas в Ричардсън, предградие на Далас. Тя е поканена там със стипендия поради шахматните си триумфи. Преди това е приключила 91-а Немска езикова гимназия в София.

Още на следващия ден Гергана отпътува на шампионат с университетския тим, за който играе на първа дъска.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР